

Μία ολιστική προσέγγιση στην ψυχοσωματική παθολογία
Εισαγωγή
Τα τελευταία χρόνια είναι αυξημένο το ενδιαφέρον για το όλον που αφορά την πρακτική θεραπευτική, την παραδοσιακή και φυσική ιατρική, τις επιστήμες και τις τέχνες.
Διαμέσου των διάφορων απόψεων της πραγματικότητας οι εσωτερικές σχέσεις και εξαρτήσεις έχουν αντίκτυπο στα βιολογικά φαινόμενα, δηλαδή τα ψυχολογικά, τα οικολογικά και τα κοινωνικά. Σύμφωνα μ’ αυτούς που παρατηρούν τον κόσμο, αποδεικνύεται ότι είναι ενδοτική η προσέγγιση στην ολιστική γνώση. Πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας ότι είμαστε άνθρωποι απ’ όλες τις πλευρές και πρέπει να μάθουμε να ερευνούμε τις διαφορετικές απόψεις για να μπορέσουμε να μελετήσουμε και ν’ αξιολογήσουμε κατόπιν το Σύνολο.
Βάσει αυτών των εκτιμήσεων μπορούμε να καθορίσουμε μία αλληλοσυμπλήρωση μεταξύ της ψυχοσωματικής κατάστασης και της αποθεραπείας. Όταν εξετάζουμε την ψυχοσωματική κατάσταση είναι ήδη αποδεδειγμένη μία οργανοβιολογική δραστηριότητα που θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε “πνευματική”, ομιλούμε για βιο-ψυχικά και για ψυχο-βιολογικά διότι ο οργανισμός περικλείει στον εαυτό του την αξιοθαύμαστη σύνθεση των ψυχολογικών και βιολογικών λειτουργιών και υπ’ αυτήν την έννοια, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η ψυχή διεισδύει σε βάθος και έχει κυριολεκτικά τις ρίζες της στον φυσικό οργανισμό.

Η ανθοθεραπεία εντάσσεται τελικά σ’ αυτήν την κοινωνικοποίηση όντας μια δονητική ενεργειακή θεραπεία, εντελώς φυσική.
Τα άνθη του Bach, στην πραγματικότητα δεν καταπολεμούν το σύμπτωμα ή την ασθένεια, αλλά θεραπεύουν την προσωπικότητα, βοηθώντας την προοδευτικά να ξεμπλοκάρει τις απαραίτητες ενέργειες για την σταδιακή ίαση. Η ανθοθεραπεία βρίσκεται σε αρμονία με τους νόμους της φύσης, σεβόμενη τον άνθρωπο στο Σύνολό του, διευκολύνοντάς τον με γλυκύτητα τόσο σε ψυχικό όσο και σε φυσικό επίπεδο.
Τα Ενεργά Άνθη, συνθέσεις από Άνθη του Bach, Καλιφορνέζικα, Αυστραλιανά καθώς και άλλης προέλευσης Άνθη, μπορούν να συγκριθούν μ’ αυτά που στην Ομοιοπαθητική Ιατρική ονομάζουμε Σύνθετα Ιάματα. Αντίθετα τα 38 Άνθη του Bach μπορούν να συγκριθούν μ’ αυτά που ονομάζονται Μοναδικά. Από το φως αυτής κατηγοριοποίησης προκύπτει πως τα Flower’ s Energy προκαλούν το ενδιαφέρον σαν μια θεραπεία, προσδιοριζόμενη ως Ολιστική.
Ψυχοσωματική
Η ψυχοσωματική σκοπεύει στο να εξηγήσει την μετάβαση δια μέσου της οποίας μία ενόχληση, μία δυσαρμονία ψυχολογική ή συναισθηματικού τύπου, εξελίσσεται σε μία δυσλειτουργία οργανικής φύσεως.
Η επίδραση που ασκεί η ψυχή στο σώμα είναι τώρα πια δεδομένη, αλλά ακόμη δεν είναι τόσο διάχυτη η επίλυση του πόσο αυτή η επιρροή θα είναι έντονη και συνεχής, και πόσο ενδιαφέρουσα θα είναι στο να προσδιορίζει την ασθένεια. Βεβαίως, δεν είναι μυστήριο το ότι οι ιδέες, οι εικόνες, τα συναισθήματα και οι συγκινήσεις μπορούν να ευθύνονται για τις μεταλλάξεις των οργανικών λειτουργιών, που συχνά είναι αρκετά σημαντική, σε βαθμό που να γίνονται αιτία ή συναίτια σοβαρών παθήσεων.
Μία περίπτωση της δράσης της ψυχής στο σώμα μπορεί να είναι συντεθειμένη σ’ αυτήν την αλυσίδα: η ψυχολογική ενόχληση εξ αιτίας της λειτουργικής αναπηρίας, που φέρει κυτταρικές αλλαγές, προσδιορίζει την ανατομική βλάβη. Αντίθετα, ο θυμός είναι αιτία περιφερειακής αγγειοδιαστολής που εμφανίζεται με κοκκίνισμα, αιματική υπέρταση και μυϊκή τάση – οφειλόμενη σε εκφόρτωση αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια.
Αλλά ακόμη και αρνητικές ή δυσαρμονικές καταστάσεις της ψυχής που παρατείνονται στον χρόνο – όπως το άγχος, η καταπιεσμένη οργή, η αγανάκτηση, η εξέγερση – μπορούν να έχουν παθολογικά αποτελέσματα μια συγκεκριμένης έντασης. Η κλασική περίπτωση είναι αυτή του δομικά υγιούς φοιτητή αλλά με άγχος και με φόβο, όταν πλησιάζουν οι εξετάσεις είναι πάντα πιο ανήσυχος για την έκβαση που μπορεί να έχουν. Αυτή η κατάσταση παράγει σ’ αυτήν φυσικά προβλήματα, όπως αϋπνία, κακή πέψη, με επακόλουθη αυτοτοξίνωση και νευρική ασθένεια. Επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογική ισορροπία, προκαλώντας κατάθλιψη και ευερεθιστικότητα. Αλλά είναι επίσης ενδιαφέρον να λάβουμε υπόψη μας και την αντίθεση διαδρομή: δηλαδή την επιρροή της φυσικής πάθησης στην ψυχή. Παραδείγματος χάριν, η ενόχληση αρχίζει από μία φυσική αιτία, αλλά παράγει μια ψυχική αντίδραση ανησυχίας ή φόβου που με την σειρά της εντείνει την ενόχληση και την προσκολλά κάνοντάς την να διαρκεί ακόμη και όταν η φυσική αιτία έχει εξαντληθεί. Συγκεκριμένα, υποθέτουμε μία συνηθισμένη δυσπεψία ή μία γαστρίτιδα οφειλόμενη σε μία χαλασμένη τροφή: αυτή είναι η φυσική αιτία που παράγει μια φυσική ενόχληση, μιαν ενόχληση που μπορεί να περάσει απλά, με μία ή δύο μέρες νηστείας και λίγο ανάπαυση. Αυτό θα συνέβαινε σίγουρα, σε ήσυχα άτομα μι μία καλή ψυχοσωματική ισορροπία.

Αντίθετα, εάν η απλή πάθηση ταλαιπωρεί ένα αγχώδες άτομο εξαιρετικά ανήσυχο για την υγεία του, τα πράγματα περιπλέκονται: η ανησυχία μπορεί να προσδιορίσει μία εντατικοποίηση της ενόχλησης, ως και την παράτασή της και η ελαφριά γαστρίτιδα κινδυνεύει να γίνει μία χρόνια γαστρίτιδα. Δημιουργείται με δύο λόγια, ένας φαύλος κύκλος. Η παράταση της ενόχλησης κάνει τον ασθενή να πιστεύει ως είναι προσβεβλημένος από έλκος ή από καρκίνο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μία συνηθισμένη και προσωρινή ενόχληση προσκολλάται και μπορεί να φθάσει να είναι η πραγματική αιτία για ένα “κατασκευασμένο έλκος” με την ψυχική βοήθεια.
Σ’ αυτήν την περίπτωση η θεραπεία δεν θα έπρεπε να απευθύνεται στην ίαση του στομάχου, γιατί με το να βλέπει ο ασθενής τον γιατρό να συνταγογραφεί όλο και περισσότερα φάρμακα για την ασθένεια, τον καθιστά όλο και πιο συνταγογραφεί όλο και περισσότερα φάρμακα για την ασθένεια, τον καθιστά όλο και πιο ανήσυχο.
Αντίθετα, είναι βασική μία ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, με την αυτοθεραπεία ΕΝΕΡΓΑ ΑΝΘΗ, που βοηθά να εξουδετερώσουμε τις αρνητικές συγκινητικές επιρροές του ασθενούς, μεταβάλλοντάς τες σε θεραπευτική ενέργεια.
Ανακεφαλαιώνοντας, υπογραμμίζουμε το πρακτικό ενδιαφέρον των αλληλεπιδράσεων μεταξύ σώματος και ψυχής. Επομένως, πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών τραυμάτων παραγομένων από κατάγματα ή πληγές, διαδέχεται ένα ψυχικό παράγοντα. Το ίδιο γεγονός της ασθένειας προκαλεί ένα ψυχικό τραύμα περισσότερο ή λιγότερο δυνατό. Επίσης είναι ανάγκη να θυμόμαστε ότι οι αρνητικές ψυχικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν μείωση της ανοσοποιητικής άμυνας, ελαττώνοντας την αντίσταση του οργανισμού.
Υπενθυμίζουμε την συγκινησιακή μόλυνση σαν πηγή σοβαρού ενεργειακού στρες. Σύμφωνα με την Ανατολική θεωρία των πέντε στοιχείων, κάθε ομάδα οργάνων παρουσιάζει έναν τύπο ενέργειας που τα ελέγχει σύμφωνα με τις ακόλουθες σχέσεις:
– Θυμός, ανυπομονησία, απογοήτευση: ήπαρ και χοληδόχο κύστη
– Υστερία, συναισθηματική αστάθεια: καρδιά, λεπτό έντερο.
– Εξαιρετική ανησυχία, ζήλια. ανάγκη προσοχής, αίσθηση αναρμοδιότητας: στόμαχος, σπλήνα, πάγκρεας
– Φόβος, απομόνωση, έλλειψη έκφρασης: πνεύμονες, παχύ έντερο.
– Φόβος, ανασφάλεια, μειωμένη πρωτοβουλία και μικρ. φιλοδοξία: νεφροί, ουροδόχος κύστη.
Επιστημονικότητα της Ανθοθεραπείας
Από πρόσφατες μελέτες της βιοηλεκτρονικής έχει προκύψει ότι το ενεργειακό πεδίο του ασθενούς μπορεί να επηρεαστεί από τις δονήσεις των Ανθέων του Bach. Για να καταλάβουμε πως ενεργούν αυτές, είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε από την προϋπόθεση ότι ο άνθρωπος έχει μία συχνότητα που σχετίζεται με τη συχνότητα των ανθέων.
Κάθε άνθρωπος έχει ένα δικό του ενεργειακό πεδίο, το σώμα μας διαπερνάται από ένα νευρικό δίκτυο, που είναι στην πραγματικότητα, ένα ηλεκτροχημικό δίκτυο. Εάν καταφέρναμε να απομονώσουμε όλους τους νευρώνες μας και να τους βάλουμε σε μία σειρά τον ένα μετά τον άλλον, θα προκύπτει μία πάρα πολύ μακριά σειρά, που θα έκανε το γύρο του κόσμου πάρα πολλές φορές.
Επομένως, υπάρχει το φαινόμενο του πεδίου στο νευρικό μας σύστημα, που είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό: το σώμα μας είναι βυθισμένο σ’ ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο με πολύ υψηλή συχνότητα, αλλά πολύ αποφορτισμένης έντασης. Η ύπαρξη αυτού του πεδίου έχει αποδειχθεί από τον Peter Mendell.
Το αποτέλεσμα Kirbian, δηλαδή η ενεργειακή διάγνωση των τελικών σημείων, είναι ένα αποτέλεσμα “κορυφής”, που επιτυγχάνει να χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο σε πάρα πολύ υψηλή ένταση. Εάν ένας άνθρωπος, ακουμπά τα χέρια του σ’ ένα γυαλί από το οποίο διέρχεται ρεύμα υψηλής τάσ [20 – 50 χιλιάδες volts], η δόνηση αναπτύσσει την διάκριση αυτού του πεδίου, χωρίς να είναι θανατηφόρα.

Ανθοθεραπεία
Η εργασία του Dr. Edward Bach ξεκινάει από μία αρχή: η ασθένεια δεν είναι φυσικά, υλικό γεγονός, αλλά γεννιέται από μία ψυχική σύγκρουση που μπορεί να ξεσπάσει όταν το πνεύμα δεν υπακούει στην ψυχή, που της χρησιμεύει να την οδηγεί και να την βοηθάει. Για να θεραπεύσουμε το σώμα, επομένως είναι ανάγκη να θεραπεύσουμε το πνεύμα: ν’ αποβάλουμε τον φόβο, τις ανησυχίες, τα άγχη και όλα αυτά τα συναισθήματα που ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στην εισβολή της ασθένειας.
Για μια σωστή χρήση της Ανθοθεραπείας, εάν θέλουμε να αυτοθεραπευθούμε και να θεραπεύσουμε, χρησιμοποιώντας τα Ανθοιάματα, οφείλουμε ν’ ακολουθήσουμε προσεκτικά την χαραγμένη οδό από τον dr. Bach. Από μια φυσική, συγκεκριμένη πραγματική και αναμφισβήτητη ενόχληση, πρέπει ν’ ανατρέξουμε στην ψυχική αιτία, αόριστα αλλά εντατικά διεισδύοντας στο βάθος της συμπτωματολογίας φυσικού τύπου των πέντε κατηγοριών.
Είναι ανάγκη να ερμηνεύσουμε στην πραγματικότητα τις συμβουλές του Bach, σύμφωνα με τις οποίες από μια ιδιαίτερη ασθένεια του σώματος μπορούμε ν’ ανατρέξουμε στην ατέλεια που υπάρχει κατά βάση. Αυτή η “κυκλική επιδίωξη” είναι αποτελεσματική εάν θέλει να φθάσει κάποιος στα όρια της ιατρικής κλινικής και να θεραπεύσει σοβαρά τον ασθενή κατά τρόπον τέτοιον που θα μπορούσε να τον πει κανείς ολιστικό.
Πρακτικές Έννοιες
Για να θεραπεύσουμε με Ανθοϊάματα είναι ανάγκη να καταλάβουμε σε βάθος την συναισθηματική κατάσταση του κάθε νους, να εντοπίσουμε το βασικό σημείο της χαρακτηριστικής δυσλειτουργίας που κάνει τα κατώτερα ελαττώματα να τονίζονται, κάτω από κατάσταση σωματικής ασθένειας.
Επομένως, είναι ανάγκη να έχουμε μία ολιστική άποψη του ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψη τον νου, το σώμα, τα συναισθήματα και το πνεύμα. Η πρώτη προσέγγιση θα γίνει με την πιο έντονη εμφάνιση του “κακώς έχειν” (σωματική πάθηση, συναισθηματική δυσκολία, τραύμα).Είναι βασικό να προσπαθούμε να παρακινούμε το άτομο στο να εξηγήσει αυτά που περιέχει η δική του κακή κατάσταση και να τον οδηγούμε με προσοχή στις θετικές πλευρές του με σκοπό να τον ενθαρρύνουμε με απόψεις, ιδέες, εκτιμήσεις, παραδείγματα. Επαναφέρουμε την άποψη του εξατομικευμένου και μοναδικού άνθους εάν έχουμε καταλήξει ότι αυτό είναι το σωστό.
Μετά καταχωρούμε το Ε.Α. που αντιστοιχεί στην παθολογία που πρόκειται να αναλύσουμε.
Παραδείγματος χάριν, εάν πρόκειται για ένα δυνατό πόνο, θα χρησιμοποιήσουμε το Ε.Α. 5, σε συνδυασμό με άλλες φυσικές και ομοιοπαθητικές θεραπείες.
Είναι ενδιαφέρον ν’ αναλύσουμε πάντα την θετική δυναμική του ασθενούς για να τον κάνουμε να ξεπεράσει σε όλα τα επίπεδα το πρόβλημα, αλλιώς διατρέχουμε τον κίνδυνο να κάνουμε περιορισμένες θεραπείες. Η δόνηση καταφέρνει να στείλει ένα δυνατό μήνυμα σε όλα τα σημεία που είναι εκδηλωμένη η πάθηση.

Τα ΕΝΕΡΓΑ ΑΝΘΗ μπορούν να θεωρούνται ως βιοκαταλύτες, ικανοί να εισχωρήσουν στο σύστημα της ενεργειακής ροής σε σταθερή ισορροπία πάνω στην οποία στηρίζεται η ζώσα ύλη. Η ισορροπία αυτού του συστήματος εγγυάται την υγεία, ενώ η ανισορροπία συμπίπτει με την ασθένεια.
Τα Ανθοϊάματα μπαίνουν σ’ ένα πολύ σύνθετο, βιοχημικομοριακό και βιοφυσικό ηλεκτρομαγνητικό παιχνίδι, στο οποίο λαμβάνουν μέρος όλες οι δομές του οργανισμού.
Ο άνθρωπος λειτουργεί σαν μία ολοκληρωμένη μονάδα, συντεθειμένη από τρία δομικά επίπεδα: το νοητικό, το συναισθηματικό και το φυσικό. Όταν παρατηρούμε θετικό αποτέλεσμα και στις τρεις ολοκληρωμένες δομές, τότε ξέρουμε πως το Ίαμα λειτούργησε.
Η δράση των ΕΝΕΡΓΩΝ ΑΝΘΕΩΝ θα είναι τόσο περισσότερο εμφανής, όσο μεγαλύτερη επιμέλεια θα έχει δοθεί στο να βρούμε το σωστό ίαμα.
Η Φύση είναι ο πρώτος Γιατρός, ο Άνθρωπος είναι ο δεύτερος
Παράκελσος
Philipp Theophrastus Bombastus von Hohenheim (1493 – 1541)