- Εισαγωγή
Τα τελευταία χρόνια είναι αυξημένο το ενδιαφέρον για το όλον που αφορά την πρακτική θεραπευτική, την παραδοσιακή και φυσική ιατρική, τις επιστήμες και τις τέχνες.
Διαμέσου των διάφορων απόψεων της πραγματικότητας οι εσωτερικές σχέσεις και εξαρτήσεις έχουν αντίκτυπο στα βιολογικά φαινόμενα, δηλαδή τα ψυχολογικά, τα οικολογικά και τα κοινωνικά. Σύμφωνα μ’ αυτούς που παρατηρούν τον κόσμο, αποδεικνύεται ότι είναι ενδοτική η προσέγγιση στην ολιστική γνώση. Πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας ότι είμαστε άνθρωποι απ’ όλες τις πλευρές και πρέπει να μάθουμε να ερευνούμε τις διαφορετικές απόψεις για να μπορέσουμε να μελετήσουμε και ν’ αξιολογήσουμε κατόπιν το Σύνολο.
Βάσει αυτών των εκτιμήσεων μπορούμε να καθορίσουμε μία αλληλοσυμπλήρωση μεταξύ της ψυχοσωματικής κατάστασης και της αποθεραπείας. Όταν εξετάζουμε την ψυχοσωματική κατάσταση είναι ήδη αποδεδειγμένη μία οργανοβιολογική δραστηριότητα που θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε “πνευματική”, ομιλούμε για βιο-ψυχικά και για ψυχο-βιολογικά διότι ο οργανισμός περικλείει στον εαυτό του την αξιοθαύμαστη σύνθεση των ψυχολογικών και βιολογικών λειτουργιών και υπ’ αυτήν την έννοια, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η ψυχή διεισδύει σε βάθος και έχει κυριολεκτικά τις ρίζες της στον φυσικό οργανισμό.